Doe eens goed gek
Facebook Twitter Instagram

Wat is een psychose?

Mensen die last hebben van een verhoogde mate van psychosegevoeligheid krijgen te maken met een mengbeeld van vijf verschillende soorten ziekteverschijnselen. Deze vijf ziekteverschijnselen, ook wel symptomen genoemd, uiten zich bij iedereen op een eigen, unieke manier. 

Wanen en hallucinaties zijn de meest bekende symptomen. Dit wordt veroorzaakt door een probleem bij het overbrengen en verwerken van informatie in de hersenen. Mensen in een psychose hebben veelal een verminderd relativeringsvermogen, waardoor zij geluiden, beelden en ongefundeerde heftige angsten en/of achterdocht ervaren. Alleen zij horen, zien en voelen dit. Dit kan resulteren in een gevoel van wantrouwen en is vaak ook van invloed op zijn/haar stemming. Het kan zich bijvoorbeeld uiten in een sombere en trage stemming, al dan niet afgewisseld met hyperactieve buien. Bij een sombere stemming kan er sprake zijn van een depressie en wanneer er eveneens extreme uitgelaten pieken zijn, spreek je over manie. 

Tegelijkertijd kunnen er dingen 'kwijtraken' die voor anderen vanzelfsprekend zijn zoals het vertrouwen in andermans bedoelingen. Patiënten met een verhoogde mate van psychosegevoeligheid kunnen daarnaast onvoldoende motivatie ervaren om dagelijkse taken uit te voeren en kunnen mogelijk te maken krijgen met een gebrek aan aandacht en concentratie of een verminderd plannings- en leervermogen. Dit is van invloed op het dagelijks functioneren, zoals het handhaven van een normaal dag- en nachtritme en het volgen van een opleiding. Een combinatie van deze heftige ervaring kan iemand met een verhoogde mate van psychosegevoeligheid heel erg in de war brengen en  ervoor zorgen dat hij/zijn uit balans raakt.   

Wanneer iemand meerdere psychoses heeft gehad, wordt dat wel ‘schizofrenie’ genoemd. Deze term is echter, mede door de vooroordelen die eraan gekoppeld zijn, met de tijd erg beladen geworden. De term ‘psychosegevoeligheid’ wordt dan ook door een toenemende groep behandelaren en patiënten passender gevonden en steeds vaker gebruikt in plaats van schizofrenie.Deze website is bedoeld voor bezoekers uit Nederland en België.
© Janssen-Cilag B.V. - EM-09785 - 25-apr-2019 en © Janssen-Cilag NV - EM-09785 - 25-apr 2019 vu/er Vincent Seynhaeve, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse
Deze site wordt onderhouden door Janssen-Cilag B.V. en Janssen-Cilag NV die als enige verantwoordelijk zijn voor de inhoud.
Laatst gewijzigd op: 25-04-2019