Doe eens goed gek
Facebook Twitter Instagram
< Overzicht van de interviews

RUSSELL & DE LIEFDE

“Zonder liefde had ik hier niet gezeten.”

Zonder liefde had ik hier niet gezeten. Ik ben drie jaar psychotisch geweest, waarvan een jaar ook dakloos. Ik stond op een grasveld ergens in Nederland en dacht dat ik een oordeel moest vellen over het leven. Over alles. Hoe psychotisch ik ook was, ik kwam op dat moment tot de conclusie dat het leven doorgaat omdat er liefde is. Achteraf besef ik me dat de liefde voor mij de reden was om te willen blijven leven. Ik heb altijd veel liefde gekregen, maar ik was nooit te pakken te krijgen. Ik rende ervoor weg. Door de jaren heen ben ik erachter gekomen dat wanneer je niet duidelijk maakt dat iets je pijn doet, andere mensen dit ook niet kunnen weten. 

Toen ik mijn dochter kreeg, leerde ik onvoorwaardelijke liefde kennen. Ik heb het geluk dat ik liefde heb gekregen in mijn leven, dat mijn leven niet langer een groot zwart gat is. Sinds ik een dochter heb, heeft dat zwarte gat een bodem gekregen. Ik heb nu een vrouw, drie kinderen en volop liefde. Ook ben ik in staat om te geven, om mijn liefde om te zetten in compassie. Ik heb een enorme drive om te doen wat ik nu doe. Ooit, toen ik nog in de keuken werkte, leerde ik van een chef dat liefde het eerste ingrediënt in ieder gerecht moet zijn. Dat geloof ik ook. Het gaat erom dat alles wat je in het leven doet, ook iets met jou moet doen. In mijn werk als ervaringsdeskundige in de GGZ kan ik mijn liefde en compassie volop kwijt. Het gaat om medemenselijkheid: iedereen is bijzonder. Heb geen medelijden, dat is neerbuigend, maar heb compassie en liefde.

Ik heb over liefde geschreven, liefde geprobeerd te benaderen en te begrijpen. Uiteindelijk ben ik het ook gaan voelen. Mensen zeggen vaak: ‘dit is hoe de wereld is, pas je maar aan’, maar zo zie ik het niet. Ik wilde de wereld niet accepteren zoals die was, ik wilde uitvinden waarom ik wilde leven. Ik pas me niet aan, ik zorg voor verandering - ook al is het op klein niveau. Als ik doodga, wil ik zeker weten dat ik liefde heb gegeven en teruggekregen.

 

 Deze website is bedoeld voor bezoekers uit Nederland en België.
© Janssen-Cilag B.V. - EM-09785 - 25-apr-2019 en © Janssen-Cilag NV - EM-09785 - 25-apr 2019 vu/er Vincent Seynhaeve, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse
Deze site wordt onderhouden door Janssen-Cilag B.V. en Janssen-Cilag NV die als enige verantwoordelijk zijn voor de inhoud.
Laatst gewijzigd op: 25-04-2019