Doe eens goed gek
Facebook Twitter Instagram
< Overzicht van de interviews

Lindy Stokdijk – Zus en mantelzorger

Ik ben positief geboren, dat is mijn cadeautje. Maar ik vind dat iedereen moet proberen in te zien dat iemand met psychische gevoeligheid ook gewoon een mens is met hart en ziel. Het kan iedereen overkomen, een psychose. Stel het overkomt je, dan wil jij toch ook geen stempel op je gedrukt? Je bent nog steeds jij, een uniek persoon die als volwaardig persoon gezien moet worden.

Ik ben gek op mijn broer. Natuurlijk moet ik rekening houden met zijn buien en zeker vroeger was het niet makkelijk, mijn andere broer en ik ook nog als pubers erbij. Maar ondanks zijn buien, is het vooral een hele lieve en sociale jongen. En juist door zijn situatie, is onze band zo intensief en krachtig. Natuurlijk worden er grenzen overschreden, dat hoort bij het ziektebeeld. Maar probeer dat in te zien en vat het vooral niet persoonlijk op. Wat een wijze les is dat. Je bent namelijk zo belangrijk als mantelzorger, dat vertrouwen is heilig. Maar het heeft tijd nodig, daar kan ik als geen ander over meepraten. Vroeger vond iedereen het vooral vervelend voor mijn broer en ouders, terecht natuurlijk, maar ik voelde me daar heel erg in vergeten. Gelukkig is er nu steeds meer hulp voor zussen, broers of kinderen van mensen met psychische gevoeligheid. En inmiddels kan ik alles beter plaatsen, zeker nu ik zelf moeder ben. Eindeloos respect heb ik voor mijn ouders en mijn broer, ik weet niet of ik het hen na zou kunnen doen. Zelf ben ik er natuurlijk nog steeds zoveel als kan voor mijn broer, iedere dag of meerdere keren per dag wanneer dat nodig is. Maar stel dat ik net dat telefoontje niet pak en het escaleert, want laten we realistisch zijn, dan zou ik mij niet schuldig voelen. Het klinkt misschien gek of hard, maar het is wel de waarheid. Ik weet dat ik altijd alles voor hem doe en dat het niet aan mij of mijn familie ligt wanneer er toch iets zou gebeuren. We geven hem alle liefde die we hebben, maar we hoeven ons nooit iets te verwijten. Want hij en ik weten dat we hem nooit in de steek laten. We doen alles wat we kunnen en meer dan dat is er niet. Behalve hopen, dat hij op zijn manier gelukkig en bejaard wordt. Een ding is zeker: ik zal er altijd voor hem zijn.Deze website is bedoeld voor bezoekers uit Nederland en België.
© Janssen-Cilag B.V. - EM-09785 - 25-apr-2019 en © Janssen-Cilag NV - EM-09785 - 25-apr 2019 vu/er Vincent Seynhaeve, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse
Deze site wordt onderhouden door Janssen-Cilag B.V. en Janssen-Cilag NV die als enige verantwoordelijk zijn voor de inhoud.
Laatst gewijzigd op: 25-04-2019