Doe eens goed gek
Facebook Twitter Instagram
< Overzicht van de interviews

Marjo Markx - Medewerker kaderondersteuner, adviesdienst en projecten bij Ypsilon

Wanneer mensen met psychosegevoeligheid ondersteund worden door familie, worden ze minder vaak en lang opgenomen. Dat is een feit. Hele harde cijfers die aantonen dat ondersteuning van een mantelzorgnetwerk zo belangrijk is. Maar hoe weet je hoe dat werkt, mantelzorgen? Want bijna niemand kiest bewust voor die rol. Mantelzorg wordt je opgelegd, het is geen vrijwilligerswerk. Gelukkig zie ik vanuit mijn rol bij Ypsilon, een vereniging voor familieleden van mensen met een verhoogde psychosegevoeligheid, dat familieleden heel graag willen helpen. Te graag zelfs, en vaak ook te snel. Ik herken dat, omdat ik zelf mantelzorger ben van een goede vriendin. Het is je instinct als naaste. Het werkt echter averechts; je werkt jezelf tegen. Ruimte en geduld, precies het tegenovergestelde, is wat je nodig hebt als mantelzorger.

Wat ik andere mantelzorgers leer, is luisteren. Wanneer je iets wilt betekenen voor een ziek familielid, of goede vriend of vriendin, dan moet je weten wat de behoeften zijn van deze persoon in kwestie. Het kunnen de kleinste dingen zijn waar je iemand mee kunt helpen en het gaat verder dan accepteren dat iemand ziek is. Mensen met psychosegevoeligheid zijn vaak eenzaam; hebben weinig geld om leuke dingen te doen. Luister welke behoefte er is en vul dat gat op. Ik zwem bijvoorbeeld met mijn vriendin. Dan hebben we het helemaal niet over haar psychosegevoeligheid, we zijn gewoon samen en doen een activiteit die we beide leuk vinden. Zo simpel kan het zijn. En dat luisteren, dat is lastig. Maar probeer het. Ik weet dat je popelt om iets te kunnen doen, alles op te lossen. Maar je lost het niet op. Iemand met psychische gevoeligheid kan goede tijden hebben, het kan zelfs lang goed gaan, maar het gaat niet voorbij. Er zijn altijd weer dalen. Weten hoe je hier als mantelzorger mee om moet gaan, is de enige manier waarop je kunt helpen.Deze website is bedoeld voor bezoekers uit Nederland en België.
© Janssen-Cilag B.V. - EM-09785 - 25-apr-2019 en © Janssen-Cilag NV - EM-09785 - 25-apr 2019 vu/er Vincent Seynhaeve, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse
Deze site wordt onderhouden door Janssen-Cilag B.V. en Janssen-Cilag NV die als enige verantwoordelijk zijn voor de inhoud.
Laatst gewijzigd op: 25-04-2019