Doe eens goed gek
Facebook Twitter Instagram
< Overzicht van de interviews

Hans – vader & mantelzorger

Keep your mouth shut. Een simpel zinnetje op het eerste oog, maar bestaande uit vier woorden die zo belangrijk bleken te zijn. Want mijn zoon, die praat vanuit zijn eigen beleving. Een andere beleving dan de mijne. Dat moet je goed begrijpen en accepteren, maar dat gaat niet meteen; je herkent zijn gedrag niet. Het begint in de puberteit, dus je denkt dat het daaraan ligt. Maar dan gaat dit gedrag niet over en wil je rust in huis hebben, dus ga je steeds makkelijker toegeven en grenzen over. Wat echter de gouden greep bleek, is om te weten wanneer je zelf op je tong moet bijten. Je mond dichthouden. Want tegengas geven, wanneer mijn zoon manipuleert en discussieert, dat maakt het alleen maar erger. Dus heb ik in huis een briefje opgehangen, om mezelf en mijn vrouw daaraan te herinneren. Iedere keer wanneer ik eigenlijk tegen hem in wilde gaan, en dat was vaak, keek ik naar dit briefje en hield ik mijn mond. Liet ik hem. Hij sputterde dan nog even tegen, maar de reactie die hij wilde uitlokken kwam er niet en dan stopte hij vanzelf.

Dat begrijpen van zijn beleving is iedere keer essentieel. Hij heeft geen grenzen; alles komt bij hem binnen. Hij kan slecht selecteren en als er eenmaal iets in zijn hoofd zit, dan blijft het daar zitten. Als mantelzorger is geduld dan belangrijk. Hij heeft hetzelfde soort gevoelens, maar beleeft deze veel erger en grenzelozer. Zo gingen wij onlangs een weekendje vissen. Hij zat niet goed in zijn vel, voelde zich wat depressief, dus ik wilde iets leuks met hem doen. Ieder mens bereidt zich voor op zo’n weekend, maar bij hem loopt die druk op. Wij kunnen het een plekje geven, hij niet. Als hij er dan eenmaal is en het gaat zoals hij het in zijn hoofd heeft, dan gaat het goed. Zo’n weekend weg doet hem ook goed, hij kwam echt anders terug. Het zijn dit soort gewone dingen die voor hem al moeilijk zijn, maar hem toch ook zo goed doen. Wat mij als ouder rest, is wederom geduld hebben. Het besef dat hij mij en mijn vrouw het meeste vertrouwt helpt daarbij. Je hoort dat niemand goed is, maar aan ons vertrouwen twijfelt hij niet. En dat is heel belangrijk; voor hem en voor ons.Deze website is bedoeld voor bezoekers uit Nederland en België.
© Janssen-Cilag B.V. - EM-09785 - 25-apr-2019 en © Janssen-Cilag NV - EM-09785 - 25-apr 2019 vu/er Vincent Seynhaeve, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse
Deze site wordt onderhouden door Janssen-Cilag B.V. en Janssen-Cilag NV die als enige verantwoordelijk zijn voor de inhoud.
Laatst gewijzigd op: 25-04-2019