Doe eens goed gek
Facebook Twitter Instagram
< Overzicht van de interviews

THEA STOKDIJK – MOEDER & MANTELZORGER

Rust, reinheid en regelmaat, de basis van menig opvoeding. Bij mij veranderde dit noodgedwongen in tijd, geduld en vertrouwen: drie kernwaarden die essentieel bleken in de omgang met mijn zoon met psychische gevoeligheid.

Ik had geen idee wat een psychose was. Het ging niet goed met mijn kind, dus je wilt zo snel en veel mogelijk helpen. De grootste valkuil die er is, want het werkte verstikkend voor hem. Het tegenovergestelde bleek nodig: eindeloos geduld. Pas na de derde opname besefte ik dat het niet over zou gaan, dat mijn zoon heel erg ziek is. In een klap verandert het toekomstperspectief; van je zoon, van jezelf en van je hele gezin. Dat is moeilijk, maar zo belangrijk om te accepteren. Er werd mij verteld hem los te laten, maar hoe kun je dat doen? Loslaten is niet de oplossing, maar leren hoe je met je kind om moet gaan wel. Beseffen welke zorg hij nodig heeft en vooral dat ik dit zelf niet volledig kan bieden. Dat ik een betere ouder en mantelzorger kan zijn, wanneer hij niet langer thuis woont en ik bovendien wat tijd voor mezelf heb. Anders raak je zelf ook overbelast. Een vrijwillige opname heeft bij ons alles veranderd. Wat daar is gebeurd, is iets dat wij niet als ouders kunnen. Dat was hulpverlening. Hij kreeg alle ruimte om te vertellen en er werd alleen maar naar hem geluisterd. Tot bij hem zelf het kwartje viel dat wat hij allemaal vertelde, niet klopte. Nu woont hij op zichzelf en heeft hij een hele lieve vriendin.

Nog steeds staan wij als familie, zijn vangnet, nog iedere dag paraat. Dat netwerk aan mantelzorgers is zo belangrijk; je kunt niet helemaal afhankelijk zijn van instanties. De juiste kennis en informatie, via een organisatie als Ypsilon, is daarbij essentieel. Je bent boos, machteloos en verdrietig. Je moet je verwachtingen bijstellen en je grenzen bewaken. Daar heb je hulp bij nodig. Het is ons goed gelukt. En natuurlijk gaat het nog steeds niet altijd goed, je leert nog elke dag. Maar de acceptatie dat je kind ernstig ziek is, het geduld dat je moet hebben in het proces en de grenzen die je moet stellen, zijn essentieel. Boven alles weet ik dat wij het goed hebben gedaan. Tijd, geduld en vertrouwen.Deze website is bedoeld voor bezoekers uit Nederland en België.
© Janssen-Cilag B.V. - EM-09785 - 25-apr-2019 en © Janssen-Cilag NV - EM-09785 - 25-apr 2019 vu/er Vincent Seynhaeve, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse
Deze site wordt onderhouden door Janssen-Cilag B.V. en Janssen-Cilag NV die als enige verantwoordelijk zijn voor de inhoud.
Laatst gewijzigd op: 25-04-2019