Doe eens goed gek
Facebook Twitter Instagram
< Overzicht van de interviews

De mantelzorg van de mantelzorger

Column Willy Segers & Hilde Vanderlinden

Zakelijk Directeur & Participatiemedewerker Similes

We kunnen met zijn allen meer betekenen voor de mensen rondom ons. Geestelijke gezondheid beter bespreekbaar maken binnen families, verenigingen, organisaties en ondernemingen. Daarom hebben wij onlangs vanuit Similes de campagne Jij bent een kei gelanceerd. Want dat besef dat we er voor elkaar moeten zijn in alle openheid, dat kan voor patiënt én mantelzorger zoveel uitmaken. Hier kunnen wij uit eigen ervaring over meepraten. Vanwege onze rol bij Similes, maar helaas ook omdat we beide een zoon hebben die een poging tot suïcide heeft gedaan. Hoewel de incidenten in een hele andere tijdsperiode plaatsvonden, vrij recent versus jaren geleden, was hetgeen waar wij als mantelzorger tegenaan liepen hetzelfde: het is moeilijk om betrokken te worden bij de zorg voor je kind en contact te krijgen met hulpverleners. Je aarzelt om zelf contact op te nemen met de hulpverlener, omdat je de privacy van je familielid wilt respecteren. Je weet bovendien aanvankelijk niet hoe je het best met zo’n onverwachte situatie kunt omgaan.

Het viel ons echter vooral op, hoe eenzaam het is om mantelzorger te zijn: Het taboe dat er heerst, wanneer je open probeert te zijn over de geestelijke gezondheid van je kind. Het feit dat familie en vrienden weinig vragen durven te stellen, laat staan dat ze vragen hoe het eigenlijk met jou gaat. Terwijl weten dat je er als mantelzorger niet alleen voor staat zo belangrijk is. Wanneer je een kind of andere naaste hebt met psychische gevoeligheid, wordt dat niet als een verlieservaring gezien. Zo voelt het echter wel en in die verwerking heb je als mantelzorger juist ook weer jouw eigen netwerk nodig én de steun van de hulpverlener.

Wij zullen er altijd voor onze zonen zijn, dat is het allerbelangrijkste. We praten met hen, luisteren en hebben geduld. Dat is zo ongelooflijk belangrijk: er zijn. Niet opgeven, in de buurt zijn en liefde geven. We begrijpen wel dat het voor de omgeving moeilijk is om erover te praten, bang om niet de juiste woorden te vinden, wellicht ook vaak bevreemdend en moeilijk te begrijpen wat er zich allemaal afspeelt. Dat taboe, daar willen wij verandering in brengen met onze campagne en de vier prachtige getuigenissen van mantelzorgers.

Hopelijk inspireert het jou en vraag je er de volgende keer eens naar. Vraag eens: ‘en hoe gaat het met jou?’. Zo simpel kan het al zijn. Laat mensen weten dat ze er niet alleen voor staan, want dat is zo belangrijk.

Willy Segers, Zakelijk Directeur

Hilde Vanderlinden, Participatiemedewerker & Coach FamilievertegenwoordigersDeze website is bedoeld voor bezoekers uit Nederland en België.
© Janssen-Cilag B.V. - EM-09785 - 25-apr-2019 en © Janssen-Cilag NV - EM-09785 - 25-apr 2019 vu/er Vincent Seynhaeve, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse
Deze site wordt onderhouden door Janssen-Cilag B.V. en Janssen-Cilag NV die als enige verantwoordelijk zijn voor de inhoud.
Laatst gewijzigd op: 25-04-2019